Неправильно вважати, що для приготування їжі на кухні досить мати один ніж. Стандартне лезо не здатне впоратися з різними завданнями так само добре, як це роблять спеціальні інструменти вузького профілю, тому кожен поважаючий себе кулінар повинен мати в запасі кілька ножів для різних цілей.
Як вибрати філейний ніж для оброблення риби
Якщо для нарізування фруктів або овочів підходить звичайний ніж, то для роботи з рибою знадобиться спеціальний обробний інструмент — філейний ніж.
Філейний ніж для оброблення риби має ряд відмінних рис:
- вузьке і злегка зігнуте лезо;
- ергономічна рукоять зручної форми для упору під великий палець;
- наявність чохла або піхов в комплекті для захисту інструменту від зовнішнього середовища і комфортного зберігання.
![](https://fenix.ua/wa-data/public/blog/img/gerber-controller-8-fillet-knife-30-001448dip-6.jpg)
Професійні кухарі мають кілька ножів для роботи з м'ясом і риби. Це пояснюється тим, що для отримання ідеально рівного зрізу для рибної туші потрібен філейний ніж певного розміру: лезо повинно бути в півтора рази більше ширини тушки. Однак для домашнього використання буде досить мати один інструмент, який потрібно вибирати з упором на основні фактори:
- Рівне лезо зі стійкої до корозії сталі, яка довго тримає заточку;
- легка і Нековзна рукоять.
При цьому потрібно пам'ятати, що Матеріал рукояті має важливе значення. Пластик ковзає при намоканні, а дерево вимагає особливого догляду через здатність швидко вбирати запахи і сприяти розмноженню бактерій. Оптимальний варіант-прогумована рукоять, яка щільно сидить в долоні і невибаглива в догляді.
Кращий філейний ніж Gerber
Стереотип про те, що кращий філейний ніж для м'яса обов'язково повинен бути чеського або японського виробництва, давно залишився в минулому. Сьогодні від них не відстають (а іноді навіть перевершують в якості) виробники з Німеччини, Бельгії та США, в тому числі американський бренд Gerber, в асортименті якого знайшлося місце і для філейних ножів.
Каталог Gerber налічує три моделі філейних ножів, які кардинальним чином відрізняються один від одного. Представляємо вам короткий огляд на філейні ножі Gerber.
![](https://fenix.ua/wa-data/public/blog/img/gb42765.jpg)
Філейний ніж Gerber Gator Fillet
Філейні ножі іменитих виробників можуть коштувати цілий статок через використання високоякісних матеріалів. Але ніж Gator Fillet-виняток з правил. Незважаючи на те, що при його виробництві використовується сталь 420HC, яка не відноситься до розряду преміальних, ніж демонструє виключно високі ріжучі властивості.
Сталь 420HC-нержавіюча сталь з високим вмістом хрому і вуглецю. Вона має високі показники твердості, довго тримає заточку і легко обробляється. Має гарну стійкість до корозії.
Філе алігатора Гербера можна назвати класичним філейним ножем, який повинен бути на будь-якій кухні. Загальна довжина інструменту становить 283 мм, де більша частина, а саме 154,9 мм, припадають на довжину леза. Воно має довгу форму з гострим кінчиком, який дозволяє легко обробляти рибне філе, не розриваючи його по краях. У наборі з ножем є вбудована в піхви керамічна точилка-лаконічне і зручне рішення, щоб завжди підтримувати інструмент в робочому стані.
Щоб ніж було зручно тримати в руці під час використання, рукоять зі скловолокна доповнена прогумованими накладками з візерунком під крокодилячу шкіру. Це одна з відомих особливостей філейних ножів Gerber, яка гарантує надійний хват як в сухих, так і вологих руках.
![](https://fenix.ua/wa-data/public/blog/img/31-003342c.jpg)
Філейний ніж Gerber Controller
Одним з вирішальних критеріїв при виборі хорошого філейного ножа для м'яса є гнучкість стали. Якщо гнучкість недостатньо висока, то ніж буде рвати краю м'яса, в результаті чого ми отримаємо некрасиві шматочки. Відполіроване до дзеркального блиску лезо ножа Контролер Gerber гарантує, що м'ясо і рибне філе будуть оброблені ідеально. Це новинка бренду з лезом з нержавіючої сталі 9cr18mov твердістю 57-59 HRC. Їм особливо зручно робити на м'ясі невеликі розрізи і відокремлювати рибне філе від кісток.
Головною особливістю моделі є рукоять з термостійкого скловолокна з прогумованими вставками, які запобігають ковзанню інструменту в руці під час використання. Форма рукояті передбачає опору під великий палець і захист для інших пальців з нижньої сторони рукояті. Для додаткової страховки є отвір в рукояті для кріплення темляка.
![](https://fenix.ua/wa-data/public/blog/img/gb31001168nw.jpg)
Філейний ніж Gerber Myth
Крім класичних філейних ножів існує ряд моделей з неординарною формою лез і рукоятей, які призначені для професіоналів. Філейний ніж Gerber Myth - втілення кращих напрацювань бренду, включаючи гостре лезо і зручну рукоять. Лезо виготовлено з нержавіючої сталі 420HC і має специфічну форму леза: тупе знизу і гостре з боку обуха. Таким чином ніж потрібно використовувати, нарізаючи в напрямку від себе — нестандартне, але цікаве рішення, якщо потрібно обробити тушу. На відміну від більшості аналогічних моделей Gerber Myth не має гострого кінчика — він закритий круглою заглушкою, щоб не пошкодити рибне філе при відділенні від кісток. Також на самому лезі знаходиться напівкругла виїмка для упору під великий палець.
Рукоять виконана з стандартного ударостійкого пластику з прогумованими накладками і надійно відчувається в долоні при високих навантаженнях. У комплект з ножем йде чохол і точилка.
Наведемо таблицю для порівняння основних характеристик філейних ножів Gerber.
Філе алігатора Гербера | Контролер Gerber | Міф про герберу | |
Сталь | 420HC | 9Cr18Mov | 420HC |
Матеріал рукояті | G10 | скловолокно + Gator | пластик |
Довжина леза | 154,9 мм | 200 мм | 88,9 мм |
Загальна довжина | 283 мм | 355 мм | 228,6 мм |
Вага | 119 г | 200 г | 73,71 г |
Підбити підсумок
При виборі філейного ножа потрібно звертати увагу не на іменитість бренду або красу дизайну, а на лезо і рукоять. Яким би дорогим не був ніж, він може погано справлятися зі своїми завданнями, якщо сталь занадто тверда, а рукоять — незручна.
Сталь необов'язково повинна бути преміальної якості, наприклад, філейні ножі Gerber включають марки стали середньої цінової категорії, які при цьому демонструють відмінні показники в гостроті і міцності.
Також приділяйте увагу матеріалу і формі рукояті. В ідеалі вона повинна бути виготовлена з легкого пластика з накладками з гуми, які виключать ковзання в долоні.