Огляд на філейні ножі Gerber

Неправильно вважати, що для приготування їжі на кухні досить мати один ніж. Стандартне лезо не здатне впоратися з різними завданнями так само добре, як це роблять спеціальні інструменти вузького профілю, тому кожен поважаючий себе кулінар повинен мати в запасі кілька ножів для різних цілей.

Як вибрати філейний ніж для оброблення риби

Якщо для нарізування фруктів або овочів підходить звичайний ніж, то для роботи з рибою знадобиться спеціальний обробний інструмент — філейний ніж.

Філейний ніж для оброблення риби має ряд відмінних рис:

  • вузьке і злегка зігнуте лезо;
  • ергономічна рукоять зручної форми для упору під великий палець;
  • наявність чохла або піхов в комплекті для захисту інструменту від зовнішнього середовища і комфортного зберігання.

Професійні кухарі мають кілька ножів для роботи з м'ясом і риби. Це пояснюється тим, що для отримання ідеально рівного зрізу для рибної туші потрібен філейний ніж певного розміру: лезо повинно бути в півтора рази більше ширини тушки. Однак для домашнього використання буде досить мати один інструмент, який потрібно вибирати з упором на основні фактори:

  • Рівне лезо зі стійкої до корозії сталі, яка довго тримає заточку;
  • легка і Нековзна рукоять.

При цьому потрібно пам'ятати, що Матеріал рукояті має важливе значення. Пластик ковзає при намоканні, а дерево вимагає особливого догляду через здатність швидко вбирати запахи і сприяти розмноженню бактерій. Оптимальний варіант-прогумована рукоять, яка щільно сидить в долоні і невибаглива в догляді.

Кращий філейний ніж Gerber

Стереотип про те, що кращий філейний ніж для м'яса обов'язково повинен бути чеського або японського виробництва, давно залишився в минулому. Сьогодні від них не відстають (а іноді навіть перевершують в якості) виробники з Німеччини, Бельгії та США, в тому числі американський бренд Gerber, в асортименті якого знайшлося місце і для філейних ножів.

Каталог Gerber налічує три моделі філейних ножів, які кардинальним чином відрізняються один від одного. Представляємо вам короткий огляд на філейні ножі Gerber.

Філейний ніж Gerber Gator Fillet

Філейні ножі іменитих виробників можуть коштувати цілий статок через використання високоякісних матеріалів. Але ніж Gator Fillet-виняток з правил. Незважаючи на те, що при його виробництві використовується сталь 420HC, яка не відноситься до розряду преміальних, ніж демонструє виключно високі ріжучі властивості.

Сталь 420HC-нержавіюча сталь з високим вмістом хрому і вуглецю. Вона має високі показники твердості, довго тримає заточку і легко обробляється. Має гарну стійкість до корозії.

Філе алігатора Гербера можна назвати класичним філейним ножем, який повинен бути на будь-якій кухні. Загальна довжина інструменту становить 283 мм, де більша частина, а саме 154,9 мм, припадають на довжину леза. Воно має довгу форму з гострим кінчиком, який дозволяє легко обробляти рибне філе, не розриваючи його по краях. У наборі з ножем є вбудована в піхви керамічна точилка-лаконічне і зручне рішення, щоб завжди підтримувати інструмент в робочому стані.

Щоб ніж було зручно тримати в руці під час використання, рукоять зі скловолокна доповнена прогумованими накладками з візерунком під крокодилячу шкіру. Це одна з відомих особливостей філейних ножів Gerber, яка гарантує надійний хват як в сухих, так і вологих руках.

Філейний ніж Gerber Controller

Одним з вирішальних критеріїв при виборі хорошого філейного ножа для м'яса є гнучкість стали. Якщо гнучкість недостатньо висока, то ніж буде рвати краю м'яса, в результаті чого ми отримаємо некрасиві шматочки. Відполіроване до дзеркального блиску лезо ножа Контролер Gerber гарантує, що м'ясо і рибне філе будуть оброблені ідеально. Це новинка бренду з лезом з нержавіючої сталі 9cr18mov твердістю 57-59 HRC. Їм особливо зручно робити на м'ясі невеликі розрізи і відокремлювати рибне філе від кісток.

Головною особливістю моделі є рукоять з термостійкого скловолокна з прогумованими вставками, які запобігають ковзанню інструменту в руці під час використання. Форма рукояті передбачає опору під великий палець і захист для інших пальців з нижньої сторони рукояті. Для додаткової страховки є отвір в рукояті для кріплення темляка.

Філейний ніж Gerber Myth

Крім класичних філейних ножів існує ряд моделей з неординарною формою лез і рукоятей, які призначені для професіоналів. Філейний ніж Gerber Myth - втілення кращих напрацювань бренду, включаючи гостре лезо і зручну рукоять. Лезо виготовлено з нержавіючої сталі 420HC і має специфічну форму леза: тупе знизу і гостре з боку обуха. Таким чином ніж потрібно використовувати, нарізаючи в напрямку від себе — нестандартне, але цікаве рішення, якщо потрібно обробити тушу. На відміну від більшості аналогічних моделей Gerber Myth не має гострого кінчика — він закритий круглою заглушкою, щоб не пошкодити рибне філе при відділенні від кісток. Також на самому лезі знаходиться напівкругла виїмка для упору під великий палець.

Рукоять виконана з стандартного ударостійкого пластику з прогумованими накладками і надійно відчувається в долоні при високих навантаженнях. У комплект з ножем йде чохол і точилка.

Наведемо таблицю для порівняння основних характеристик філейних ножів Gerber.

Філе алігатора Гербера Контролер Gerber Міф про герберу
Сталь 420HC 9Cr18Mov 420HC
Матеріал рукояті G10 скловолокно + Gator пластик
Довжина леза 154,9 мм 200 мм 88,9 мм
Загальна довжина 283 мм 355 мм 228,6 мм
Вага 119 г 200 г 73,71 г

Підбити підсумок

При виборі філейного ножа потрібно звертати увагу не на іменитість бренду або красу дизайну, а на лезо і рукоять. Яким би дорогим не був ніж, він може погано справлятися зі своїми завданнями, якщо сталь занадто тверда, а рукоять — незручна.

Сталь необов'язково повинна бути преміальної якості, наприклад, філейні ножі Gerber включають марки стали середньої цінової категорії, які при цьому демонструють відмінні показники в гостроті і міцності.

Також приділяйте увагу матеріалу і формі рукояті. В ідеалі вона повинна бути виготовлена з легкого пластика з накладками з гуми, які виключать ковзання в долоні.



Написати коментар