Складаний ніж Gerber Straightlace в ретро стилі

Ніж Gerber Straightlace-новинка 2019 року, яка досі привертає увагу шанувальників складних інструментів. Під час презентації моделі менеджер бренду з промислового дизайну Сет Джарамус поділився, що виріб було розроблено, щоб надати «сучасний вигляд традиційному джентльменському ножу», і ми думаємо, що в плані зовнішнього вигляду майстри на 100% впоралися з поставленим завданням. Незважаючи на дизайн інструменту, від якого віє стильним ретро, він точно не схожий на старий дідівський ніж, а доступна ціна робить його бажаним аксесуаром для покупки серед любителів кишенькових складней.

Тип інструменту

складаний ніж

Матеріал клинка

сталь 7cr17mov

Твердість

56-58 HRC

Форма клинка

овчинна нога

Тип заточування

прямий

Довжина клинка

74 мм

Тип замка

ковзне з'єднання

Матеріал рукояті

Алюміній

Довжина у відкритому положенні

175 мм

Вага

103 г

Перше враження

Дизайн Gerber Straightlace настільки простий, наскільки можливо уявити. Зовні сталевий клинок нагадує складні, які можна побачити в американських фільмах про війну, а червоно-біла смуга, яка візуально розділяє клинок і рукоять, доповнює класичний дизайн.

Ніж випускається в двох варіантах:

Незалежно від кольору рукояті (зелений або синій відтінок) дві моделі нічим не відрізняються один від одного.

Наступне, на що звертаєш увагу після дизайну, це вага інструменту. З огляду на, що він має повністю металеву конструкцію, вага в 103 грами говорить про якість моделі, що приємно дивує.

Коли вперше кладеш ніж Gerber Straightlace в долоню, відразу відчувається його ергономіка. Ніяких гострих кутів на рукояті і чіпляються за одяг дрібних елементів - тільки гостре лезо і мініатюрна кліпса з вигравіруваним ім'ям бренду, яка кріпиться до рукояті двома гвинтами. У складних ножів впивається в долоню кліпса-часта проблема, яка в даному випадку була вирішена укороченою довжиною, що є одним з достоїнств вироби.

Клинок

Клинок виготовлений з нержавіючої сталі 7Cr17Mov – аналога 440A.

Склад сталі 7Cr17Mov

C

Cr

Міна.

Mo

Воно

P

Так

S

0.6-0.75%

16-18%

1%

0.75%

0.6%

0.04%

1%

0.03%

Дана марка стали повсюдно зустрічається у виробах Gerber в силу оптимального балансу між якістю, зносостійкістю і вартістю. Вона також є основою знаменитого швейцарського ножа.

Сталь має кілька вагомих переваг:

  • оптимальна твердість, яка дозволяє справлятися із завданнями різної складності;
  • проста заточка;
  • стійкість до корозії.

Ахіллесовою п'ятою матеріалу є тривалість утримання заточки, яку складно назвати ідеальною. Тому беручи в похід дану модель, варто додатково прихопити портативну точилку.

Складаний ніж Gerber Straightlace має класичну для джентльменських складань форму Sheepsfoot (»овеча нога"), яка використовується в подібних інструментах більше 100 років. Відмінною рисою такого клинка є довге, майже пряме лезо з заокругленим вістрям. Це знижує ймовірність поранити себе або стоїть поруч під час активного використання ножа. Ця функція захисту від випадкових травм робить ніж з клинком Sheepsfoot інструментом джентльмена, а не тонким жалом дрібного злочинця.

Довжина клинка становить 7.4 сантиметри, а довжина ножа в розкритому положенні – 17.5 сантиметрів, що робить кишеньковий ніж зручним для утримання долонею середнього і великого розміру. У жіночій руці інструмент лежить надійно, а в чоловічій не здається комічно маленьким.

Рукоятка

Рукоять моделі майже повністю виготовлена з алюмінію, хоча присутня невелика частка пластика. Алюміній несприйнятливий до іржі і стійко витримує жорсткі випробування міцності при падінні з висоти, тому виріб можна сміливо брати в подорожі, не боячись за його зносостійкість.

Складова рукоять має зручну форму. Відсутність протиковзких накладок, які сильно вибивалися б на тлі загального дизайну, компенсує наявність загину під вказівний палець і відсутність гострих кутів. Ніж не норовить вискочити з рук при сильному тиску і утримується досить комфортно навіть у вологому долоні. У хвості рукояті передбачено невеликий отвір під паракорд, яке захищене втулкою.

Замок

За безпеку моделі відповідає замок SlipJoint. Це не найпопулярніший механізм в сучасних туристичних ножах, оскільки він не здатний намертво фіксувати клинок. Тому, забігаючи наперед, потрібно розуміти: ніж Gerber Straightlace не призначений для екстремальних навантажень (для цього краще звернути увагу на нескладні інструменти Гербер Беар Гріллс Компакт або складні вироби для виживання як Гербер Повітряний рейнджер).

Основою замку SlipJoint є бекспейсер, який грає ролі пружини і утримує клинок в закритому і відкритому положеннях. Механізм відрізняється простотою і не вимагає спеціального догляду – хороше рішення для EDC-ножа.

Можливості Gerber Straightlace

Кишеньковий ніж в задній кишені джинс автоматично означає, що він буде використовуватися для вирішення будь-яких завдань, і в першу чергу для нарізування продуктів харчування. Джентльменські ножі - не найкращий варіант для використання в похідних умовах. Як мінімум, вони занадто красиві, щоб пускати їх в хід, ризикуючи появою дрібних подряпин на відполірованому до блиску клинку або металевої рукояті. Але з нарізуванням їжі сталь Gerber Straightlace справляється без будь-яких зусиль і демонструє якісний рез прямо з коробки.

Даний складаний ніж Gerber легко розрізає картонну упаковку і мотузки. Робота з деревом йому також по плечу, однак для таких завдань краще використовувати більш надійні інструменти з твердою сталлю.

Переваги Gerber Straightlace

Ніж Gerber Straightlace має стриманий, але ефектний дизайн. Він гострий, добре тримає заточку, ергономічно відчувається в руці і зручний у використанні. Суцільнометалева конструкція надає виробу витонченості, а приємна колірна гамма робить ніж симпатичним аксесуаром для носіння кожен день.

У чоловічих руках інструмент не здається занадто великим або до смішного маленьким. У маленькій жіночій долоні модель буде також комфортно відчуватися за рахунок обтічної форми рукояті.

Але головне в ножі-міцність, і даний складень демонструє хорошу стійкість до механічних пошкоджень і достатню надійність конструкції, щоб кидати його в бій із завданнями малої і Середньої Складності.

Недоліки Gerber Straightlace

Компанія Gerber відома виробництвом інструментів для виживання і, здається, знає все про міцні і надійні ножі. Але Gerber Straightlace-не типовий для бренду ніж, який не може похвалитися екстремальною зносостійкістю. Це більше кишеньковий складень для міських умов, який не позбавлений недоліків.

  1. Ніж не можна відкрити однією рукою. Багато хто звик, що сучасні фліппери відкриваються одним помахом пензлем, але в даному випадку конструкція не передбачає швидкого відкриття.
  2. Сталь 7cr17mov вимагає заточування частіше, ніж популярні інструментальні сталі типу D2. Це вносить корективи в область використання інструменту: його небажано застосовувати в роботі з особливо твердими матеріалами, якщо немає бажання або можливості постійно носити з собою точилку.
  3. Замок SlipJoint-не найнадійніший механізм. Він вважається класикою серед джентльменських ножів, але в критичній ситуації, якщо на ніж чиниться надмірний тиск, замок може підвести.

Підбити підсумок

Складаний ніж Gerber Straightlace володіє унікальним чарівністю. Він має деякі нюанси в конструкції, але в цілому справляє гарне враження, якщо сприймати його як інструмент для EDC-носіння. Стильний дизайн, зручна форма клинка і ергономічна рукоять роблять модель цікавим доповненням в колекцію ножемана або оригінальним подарунком.

Gerber Straightlace-це кишеньковий ніж, в якому відсутні характерні особливості тактичних інструментів. Перед тим, як купити ніж Gerber в Україні даної моделі, потрібно розуміти, що вона не замінить міцний туристичний клинок. У нашому уявленні це відповідний клинок, щоб нарізати який-небудь дорогий фрукт, зробити бутерброди на пікніку або перерізати волосінь на риболовлі.

Товари новини

Написати коментар