Складаний ніж Gerber Paraframe I: коли дешево не означає Погано

Вибираючи EDC-ніж, багато покупців шукають простий, практичний, надійний інструмент, здатний впоратися практично з будь-яким завданням, не ламається в найвідповідальніший момент і не варто цілого стану. Під цей опис підходить багато ножів, але одним з найбільш якісних варіантів для першого EDC в колекції є модель Парафрейм Гербера I, який користується величезною популярністю серед американських користувачів, і цьому є просте пояснення.

При ціні трохи більше 25 доларів цей ніж являє собою міцне і зносостійке виріб з гідною якістю і мінімальною вагою. Вартість і зручність сприяють популярності Paraframe, але у ножа є й інші переваги, про які розповімо в нашому огляді.

Перше знайомство

Складаний ніж Gerber Paraframe I поставляється в блістері темно-сірого кольору. На лицьовій стороні надрукований мінімум інформації про модель, а на зворотному боці – контурна ілюстрація ножа.

Усередині упаковки знаходиться ніж і паперовий вкладиш, на якому прописані основні переваги інструменту, умови експлуатації та гарантійний термін.

Paraframe I є переосмисленою версією основної моделі-Gerber Paraframe, тому дизайн інструментів практично ідентичний. Конструкція з нержавіючої сталі забезпечує виробу міцність, а наскрізні отвори на рукояті – легкість. Замок Frame Lock-характерний елемент в даній лінійці американської компанії, який не має нарікань на надійність. Інструмент має обтічну форму, на клинку відсутні відколи і задирки, які могли б зажадати від покупця додаткових зусиль в доведенні вироби для зручного користування. Однак на перших порах замок може здатися трохи тугуватим, що проходить з часом і вирішується ще швидше за допомогою пари крапель олії.

Інструмент оснащений клинком довжиною 76 міліметрів. Його матеріал-високовуглецева нержавіюча сталь з покриттям з нітриду титану. Крім естетичної складової покриття наділяє метал рядом корисних властивостей:

  • запобігання тьмяніння клинка з часом;
  • підвищення міцності;
  • захист від впливу агресивних середовищ (кислоти, хлор, фосфати).

Клинок форми Drop Point має частково зазубрене лезо, у відкритому стані загальна довжина ножа становить 178 міліметрів. Покупець може вибрати інший варіант – з прямою заточкою замість серрейторной. Дизайн, колір і параметри моделей не мають відмінностей, тому відштовхуйтеся тільки від своїх уподобань.

Інструмент йде разом зі сталевою кишеньковою кліпсою, яка фіксується на рукояті за допомогою декількох гвинтів, але конструкція не передбачає зміни положення кліпси. Gerber Paraframe I важить трохи більше 73 грам, що повністю виправдовує його звання одного з кращих EDC-клинків бренду.

Тип інструменту

складаний ніж

Тип заточування

полусеррейтор

Форма клинка

Точка падіння

Матеріал клинка

нержавіюча сталь

Довжина клинка

76.5 мм

Тип замка

Замок рами

Матеріал рукояті

нержавіюча сталь

Довжина в розкритому положенні

178 мм

Довжина в закритому положенні

104 мм

Вага

73 г

Призначення інструменту

Gerber ножі виробник наділяє важливою перевагою-здатністю ефективно різати відразу після розпакування. Щоб в цьому переконатися, досить провести стандартний тест з нарізуванням паперу.

Серія Paraframe ніколи не призначалася для виконання особливо складних робіт – для цього компанія має в асортименті повноцінні лінійки інструментів для виживання. Тому немає сенсу очікувати, що Paraframe I замінить мисливський клинок або інший особливо міцний інструмент. Замість цього складень відмінно справляється з виконанням більш приземлених завдань: розтин картонних коробок, нарізування продуктів харчування (якщо пристосуватися до товщини клинка), а іноді стругання деревини та інші роботи, які можуть виникнути в наметовому таборі.

І, звичайно, ніякої EDC-ніж не може вважатися таким, якщо йому не по плечу базові завдання в побуті: в такій ситуації ми можемо гарантувати, що модель точно не підведе.

Особливості заточування

Деякі користувачі вважають за краще викидати або складати на дальню полицю свої бюджетні ножі, як тільки приходить час для грунтовної заточування леза. Найбільш частою причиною цього є твердість сталі, яка вимагає багато часу і знань в роботі. Але лінійка Paraframe не має такої проблеми, оскільки в основі її моделей знаходиться сталь середньої твердості – досить м'якою, щоб не витрачати на заточку багато сил і часу.

Головне-підібрати правильний тип Точила, яка сумісна з типом заточування (пряма або полусеррейторная), і оптимальну зернистість абразиву.

Переваги Gerber Paraframe I

Крім доступної ціни ніж має кілька ключових переваг, які роблять його хорошим помічником в повсякденних справах.

  1. Легка конструкція з наскрізними отворами спрощує носіння інструменту. Він не здається масивним в долоні, а вибір на користь сталевого каркаса замість алюмінієвого зіграв для моделі В плюс: це знизило вартість ножа і одночасно зробило його більш міцним.
  2. Високоякісна заводська заточка дає користувачеві можливість пустити клинок в хід відразу після покупки. Немає необхідності в додатковому доведенні клинка (якщо, звичайно, ви не професійний колекціонер інструментів), а заточка леза займає мінімум часу.
  3. Окремо потрібно відзначити універсальність моделі з полусеррейторной заточуванням. Вона пропонує розширену кількість варіантів застосування ножа в порівнянні зі звичайним прямим лезом.
  4. Надійна система фіксації у вигляді замка Frame Lock працює без збоїв протягом усього гарантійного терміну служби інструменту (а він має довічну гарантію). Замок вимагає мінімум догляду і намертво фіксує відкритий і закритий клинок, гарантуючи повну безпеку.
  5. Конструкція і форма ножа має на увазі управління однією рукою і дає можливість миттєво розкрити інструмент при вийманні з кишені. У більшості випадків новий інструмент має досить плавний хід і не викликає проблем з розблокуванням і розкриттям клинка.

Недостатки

Незважаючи на те, що Gerber Paraflrame I є улюбленим складнем серед любителів простих, міцних і не позбавлених естетики виробів, модель не позбавлена недоліків.

  1. Матеріал клинка є ахіллесовою п'ятою інструменту. У супутніх рекламних матеріалах виробник уникає згадки про марку сталі, яка є основою клинка. Найчастіше такий підхід говорить про те, що в ножі використовується сталь серії 400 – нержавіючий і стійкий до утворення відколів матеріал, який, незважаючи на ряд переваг, вимагає регулярного доведення.
  2. Рукоять оснащена жорсткою кліпсою, що підвищує зручність під час носіння, проте її не можна відрегулювати і перемістити, не витративши на це велику кількість зусиль і часу. Тому в силу розташування кліпси Paraframe i буде зручний для правшів, але може викликати деякий дискомфорт у лівшів.
  3. Дизайн рукояті хоч і є впізнаваною родзинкою інструменту, але може вносити дискомфорт під час тривалого використання ножа. При носінні інструменту в кишені в наскрізні отвори можуть проникати дрібні забруднення і ворсинки, які потрібно регулярно вичищати за допомогою зубної щітки або ватної палички. У довгостроковій перспективі скупчилися забруднення на замку можуть привести до проблем в його роботі. Тому цей ніж більш вимогливий до догляду, ніж більшість EDC-складаний з класичними рукоятями.
  4. Даний пункт відноситься не стільки до даної моделі, скільки до асортименту бренду в цілому, а саме – велика кількість підробок. Ті, хто вже купив ніж Gerber, знають як відрізнити підробку, але тим, хто тільки знайомиться з виробником, розпізнати оригінал буває непросто. На оригінальність інструменту вказує його упаковка-блістер, а китайські підробки зазвичай поставляються в простій картонній коробці. Визначити оригінал можна шляхом порівняння купленого інструменту з тим, який зображений на офіційному сайті виробника. Краще просто купити ніж Gerber в Україні в онлайн-магазині Gerbergear.com.ua, який займається продажем оригінальної продукції американської компанії, про що говорить довічна гарантія на інструменти.

Підбити підсумок

Купувати Gerber Paraframe I чи ні – залежить від потреб користувача. Якщо потрібен міцний ніж для повсякденних завдань або симпатичний аксесуар, здатний викликати у оточуючих вау-ефект, то беріть цю модель не замислюючись. Даний складень-оптимальний варіант доступного за ціною клинка на будь-який випадок життя, в тому числі в якості подарунка.

Хоча Paraframe i не вистачає більш якісної сталі в основі конструкції, у нього є свої переваги, серед яких важливо відзначити зносостійкість і якість різу (якщо регулярно приділяти лезу достатньо уваги). Ми радимо дану модель, в першу чергу, тим, для кого вона стане першим EDC-клинком в колекції. Вона також стане надійним і ефектним помічником в умілих руках, які точно зможуть знайти застосування даному клинку, не піддаючи його екстремальних навантажень.

Товари новини

Написати коментар