Складаний ніж Gerber FlatIron – кишеньковий тесак для любителів незвичайного

Ніж-тесак - не найпопулярніший варіант серед кишенькових інструментів, але один з найоригінальніших, якщо враховувати його дизайн. Кілька років тому багато виробників активно експериментували з даною формою, і ринок буквально наповнили атипові інструменти від Spyderco, Kershaw, Boker і CRKT. Не відставав від своїх конкурентів і бренд Gerber, який в 2018 році анонсував вихід ножа Гербер ФлатИрон, що викликав фурор ще на стадії презентації завдяки яскравому дизайну і заявленій низькій вартості. Як тільки новий ніж Gerber надійшов у продаж, його було важко купити через високий попит, хоча модель була «темною конячкою», оскільки ножемани не знали, чого від неї очікувати.

Складной нож Gerber FlatIron

Незважаючи на те, що цього року Гербер ФлатИрон відзначить свою четверту річницю з моменту виходу, ніж все ще залишається затребуваним серед певної категорії покупців, втомлених від нудного дизайну класичних туристичних складней. Про потенціал і можливості, які може запропонувати сучасному користувачеві цей складаний ніж Gerber розповімо далі.

Перші враження і загальні характеристики

Ніж-тесак-поширена форма інструментів для професійної кухні, але як кишеньковий ніж така модель зустрічається нечасто. Виріб не можна назвати маленьким: в складеному вигляді його довжина досягає 11.4 сантиметра, а у відкритому – 21.6 сантиметрів. Однак велика частина довжини припадає на рукоять, чим обумовлена особливість використання ножа (про що розповімо нижче). До того ж це досить важкий ніж вагою близько 172 грамів, що впливає на його портативність, хоча сам виробник позиціонує його як EDC-модель.

Ніж Gerber FlatIron випускається в трьох різних відтінках рукоятей, включаючи найпопулярніший – оливковий. При першому погляді на виріб увагу привертає незвичайне лезо колун, у якого немає класичного для складних ножів вістря. Більшість покупців цей момент відлякує, оскільки він дещо звужує можливості інструменту, проте в той же час це зменшує ймовірність випадково когось поранити при швидкій роботі ножем.

Матеріал клинка 7CR17MOV
Твердість 56-58 HRC
Тип заточування прямий
Форма клинка Розщеплює Лезо
Тип замка Замок рами
Матеріал рукояті G10
Довжина у відкритому положенні 21.6 см
Довжина в закритому положенні 11.4 см
Довжина клинка 9.7 см
Вага 172 г

Клинок

Складаний ніж Gerber FlatIron отримав свою унікальну назву завдяки плоскому клинку, довжиною 9.7 сантиметрів, який натхненний масивними тесаками для колки дрібних дерев. Він має високу міцність за рахунок товстого обуха більше 3.5 міліметрів і справляється з тими завданнями, де більш скромні клинки з меншою шириною гнуться і ламаються.

В наші дні ножі-тесаки є практичною альтернативою класичним складним моделям через їх міцної конструкції і товщини леза. Такий кишеньковий колун призначений для звичайного різу, дрібної нарізки продуктів і шинкування. Перевага ножа в тому, що він виглядає менш агресивно і має більш низький профіль, що підвищує його безпеку при експлуатації. Яскравий приклад-рятувальники, які носять з собою ножі з заокругленим лезом, щоб не поранити знаходяться поруч людей.

Ніж Gerber FlatIron має лезо зі сталі 7cr17mov. Це недорога сталь, а модель – бюджетний ніж, тому дані характеристики найкращим чином відповідають один одному. Клинок відносно швидко тупиться при щоденному використанні, але легко заточується. Він також вимагає правки відразу після покупки, оскільки заводська заточка не може похвалитися ідеальністю.

Склад сталі 7Cr17MoV
C Cr Міна. Mo Воно P Так S
0.6-0.75% 16-18% 1% 0.75% 0.6% 0.04% 1% 0.03%

Після заточування складаний ніж Gerber вражає своїм різом і може використовуватися як на домашній, так і похідної кухні. Особливо добре тесак справляється з м'ясом: він швидко відокремлює його від кістки і ріже рівними порційними шматочками. Крім того, як ніж туристичний, Gerber FlatIron годиться для різання більш щільних матеріалів, як товстий картон або пластикова упаковка.

Клинок йде з потертим, відшліфованим покриттям, яке має привабливий дизайн з естетичної точки зору. Під час утримання в руці модель виглядає круто і стильно, що, ймовірно, є одним з головних її переваг. Вона схожа на небезпечну бритву, але для виконання повсякденних завдань.

Складной нож Gerber FlatIron

Рукоятка

Ножі фірми Gerber відомі своєю ергономікою, тому що велика їх частина розрахована на силові роботи, де особлива увага приділяється зручності і безпеки інструментів. Gerber FlatIron є гідним наступником традицій бренду і має хоч і трохи дивну, але зручну і широку рукоять, яка заповнює долоню. З одного боку є текстурована накладка з G10 для зручного захоплення, з іншого – повністю алюмінієва конструкція з ефектом потертості і кишенькова кліпса.

Клинок має велику канавку, яка дозволяє користувачеві краще контролювати модель і виконувати нею жорсткий рез. Внутрішня частина конструкції рукояті залишається відкритою для швидкого змащування механізму відкриття і блокування клинка, а також його очищення.

У кишенькової кліпси є багато позитивних і негативних моментів. По-перше, вона досить широка, але коротка. Дивний, але цікавий дизайн (принаймні щось нове серед більшості туристичних складней). Однак кліпса досить туга і її досить важко зачепити за кишеню джинс. Крім того, вона фіксується тільки з правого боку через конструкції ножа.

Блокування і розкриття ножа

Замок Frame Lock-один з найнадійніших і зручних механізмів, незважаючи на свою простоту. При сильному стисненні рукояті замок намертво фіксує лезо і дозволяє виконувати більш складну роботу. У Gerber FlatIron відсутній люфт з боку в бік або вперед-назад.

Клинок відкривається за допомогою отвору для великого пальця. Воно досить велике, щоб великий палець чіплявся за нього з першої спроби. Загальний дизайн досить непоганий, але відкриття може бути злегка тугим, поки інструмент новий. Проблему вирішують пару крапель олії, після чого відкриття ножа відбувається швидко і без зайвих зусиль.

Складной нож Gerber FlatIron

Заключні думки

Найсильніша сторона ножа Gerber FlatIron-його зовнішній вигляд. По суті це той же знайомий багатьом складаний ніж Gerber, але в оригінальній оболонці у вигляді клинка-тесака. Модель добре підійде початківцям колекціонерам, які знаходяться на початковій стадії вивчення особливостей конструкцій різних типів ножів і освоюють ази їх використання:

  • у клинка відсутнє вістря, що знижує ймовірність бути випадково пораненим для початківців користувачів ножів;
  • сталь 7cr17mov тверда і стійка до корозії, тому вона витримує недбале поводження;
  • блокування клинка максимально безпечна для важкої роботи;
  • незважаючи на легкість розкриття, ніж все ж відкривається повільніше, ніж аналоги від Kershaw, тому модель ніколи не відкриється випадково;
  • легке очищення;
  • доступна вартість.

Для інших користувачів даний виріб-ще один складаний, але досить оригінальний ніж Gerber, нехай і не без дрібних нюансів. Якщо хочеться незвичайний клинок в свою колекцію або вражаючий подарунок для знайомого, то Gerber FlatIron добре підходить на цю роль.

Перевага:
  • оригінальний дизайн, який приковує погляд;
  • трендова форма клинка Cleave Blade з підвищеною безпекою;
  • сталь 7Cr17MoV не боїться іржі і легко заточується;
  • великий отвір для великого пальця дозволяє плавно відкрити клинок однією рукою;
  • упор під палець забезпечує надійне положення руки для поліпшеного контролю інструменту;
  • текстурована рукоять з однією накладкою G10 забезпечує впевнений хват в будь-якій ситуації;
  • укорочена кліпса розроблена для глибокої посадки ножа.
Недостатки:
  • велика вага;
  • відсутність вістря унеможливлює виконання ряду завдань;
  • туга кліпса вимагає великих зусиль для фіксації ножа на одязі.

Шукаєте, де купити оригінальні ножі Gerber в Україні? Наш інтернет-магазин Gerbergear.com.ua пропонує актуальний асортимент інструментів від американського виробника з офіційною гарантією.

Товари новини

Написати коментар