Огляд мачете Gerber Gator: функціональність та ефектність в одному інструменті

Компанія Gerber асоціюється з міцними ножами для виживання, але крім компактних інструментів в асортименті є масивніші та специфічніші вироби, як Gerber мачете.

Більшість бачила мачете лише у фільмах, а в реальному житті віддає перевагу звичайній сокирі. Однак американці запевняють: немає нічого зручнішого за мачете для рубання підліску і очищення території від бур'янів. Чи це так і кому знадобиться мачете від Gerber – розберемося в нашому огляді.

Зміст

  1. Що таке мачете?
  2. Огляд конструкції Gerber Gator
    1. Клинок
    2. Рукоятка
    3. Чохол
  3. Особливості використання
  4. Де придбати мачете Gerber?

Що таке мачете?

Мачете – це великий інструмент із широким клинком, який візуально нагадує подовжений тесак. Його батьківщиною є Латинська Америка, де аксесуар використовували під час збирання цукрової тростини та для розчищення стежок в екваторіальних джунглях. Пізніше мачете стало популярним серед азіатських та європейських користувачів, які інтегрували можливості інструменту під конкретний вид роботи: ним зрізають бамбук, ліани, очерети, дрібні гілки, бур'яни.

Конструкція мачете відрізняється масивним, але тонким мечем, і товстою рукояттю з розширенням у хвості для рівномірного розподілу ударних навантажень на всю кисть і запобігання випадковому зісковзуванню долоні під час замаху інструментом.

Форма клинка може бути різною: кукри, паранг, панга та інші, але їх традиційно поєднує тонкість леза, що дозволяє легко рубати дрібні рослини. Деякі сучасні моделі оснащуються товстішим лезом для роботи з особливо міцними матеріалами, але Мачете алігатора Гербера відноситься до класичних представників інструментів даного типу, хоч і не без оригінальних модифікацій.

Огляд конструкції Gerber Gator

Коли справа доходить до якості продукції, у компанії Gerber завжди є перевага: інструменти виготовляються досвідченими майстрами, які знають, які характеристики має мати та чи інша модель, щоб ефективно справлятися з покладеними на неї функціями. Однак деякі користувачі часто роблять помилку, проводячи паралель між Gerber Gator і мачете для виживання та очікуючи від моделі здатності витримувати екстремальні навантаження.

Насправді Gerber Gator – це мачете для розчищення території від кущів та дрібних чагарників. У деяких випадках його можна застосовувати для більш складної роботи, проте використання аксесуара має нюанси, про які ми розповімо нижче.

Клинок

Клинок виготовлений із високовуглецевої сталі з карбоновим покриттям. Вибір матеріалу має переваги та недоліки:

  • високовуглецева сталь має більш агресивний різ і не вимагає частого заточування;
  • через велику кількість вуглецю у складі метал схильний до корозії і потребує регулярного догляду.

Карбонове покриття додатково зміцнює клинок і забарвлює його в колір вороного крила, надаючи виробу автентичності.

Товщина леза складає всього 2 міліметри, що відповідає параметрам класичного мачете. Однак заводське заточування залишає бажати кращого: після розпакування радимо заточити лезо перед тестуванням його можливостей.

Клинок має незвичайне для мачете двостороннє лезо: пряме лезо з одного боку, та серрейторне – з іншого. Зубчасте лезо виконує роль допоміжного інструменту і є альтернативою пилки для роботи з деревиною.

На клинку ближче до вістря присутній широкий отвір, практичне призначення якого залишається загадкою. Однак його наявність не має негативного впливу на зручність використання інструменту та його дизайн.

Рукоятка

Загальна довжина Gerber мачете складає близько 65 сантиметрів, з яких майже 20 сантиметрів припадає на ручку. Довжини достатньо для утримання виробу широкою чоловічою долонею, при цьому розширення у кінці запобігає випадковому вислизанню аксесуару з мокрих рук. Для упору під палець передбачена велика гарда, що підвищує ергономіку. Загалом мачете Гербер – одна з найзручніших моделей серед виробів подібного типу, тому під час його використання можна не переживати за власну безпеку та комфорт.

Рукоятка має міцний сталевий каркас із прогумованими накладками в тон чорному покриттю клинка. У хвості є невеликий отвір, куди можна просмикнути паракорд для доповнення загальної естетики інструменту.

Піхви

Чохол є важливою складовою мачете, оскільки транспортування такого масивного аксесуара вимагає особливої обережності для безпеки користувача та збереження цілісності ріжучої кромки. За зручність носіння та зберігання відповідають піхви, і їх варіант, що йде в комплекті з інструментом, можна похвалити за якість та продуманість.

Основним матеріалом піхв виступає нейлон цупкістю 400d, який доповнений пластиковими вставками для захисту тканини від пошкоджень при постійному терті із зубчастою частиною клинка. Зверху є широка петля для фіксації на ремені чи рюкзаку. З практичної точки зору цей спосіб носіння не можна назвати зручним, оскільки аксесуар розгойдуватиметься і битиме по нозі під час руху, однак подібний варіант транспортування має право на життя, як одна з альтернатив.

Окремо варто відзначити візуальну складову: піхви доповнюють дизайн інструменту та додають йому презентабельності.

Особливості використання

Мачете Gerber офіційний сайт виробника позиціонує як інструмент для використання на дачній ділянці або в похідних умовах. Але в останньому випадку є моменти, які мають декілька «але».

Лезо з прямим заточуванням справляється з перерізанням дрібних гілок, а зубчасте лезо полегшує зрізання високої трави та густих чагарників. Можливості виробу розкриваються повністю під час розчищення території для пікніка або наметового містечка. У таких випадках коротке лезо сокири не може зрівнятися в ефективності з довгим і гострим мачете, здатним швидко розчистити велику площу.

Проте інструмент має недоліки. Головний з них відчувається відразу після зустрічі на шляху клинка товстої гілки дерева. Модель не розрахована на використання для рубання товстих стволів, і при багаторазових екстремальних навантаженнях лезо може погнутися і втратити ефективність.

Виріб також не підходить для заточування гілочок через надмірну довжину клинка, що погіршує контроль, необхідний для виконання тонкої роботи. Підвищити контроль можна за рахунок упору другою рукою в області кінчика клинка, але в такому випадку на долоню давитиме серейторне лезо.

Тим не менш, якщо уникати надмірних навантажень на клинок, мачете Gerber здатне послужити добру службу своєму користувачеві, враховуючи що ціна виробу знаходиться в середньому ціновому діапазоні. А для цілей виживання більше підходить мачете Гербер Беар Гріллс Паранг.

Переваги

  • двосторонній клинок із прямим та серейторним лезом;
  • агресивний різ;
  • ефектний дизайн;
  • ергономічна рукоять із прогумованими накладками;
  • якісний чохол зі щільного нейлону, який спрощує транспортування та зберігає цілісність леза;
  • доступна ціна.

Недоліки

  • високовуглецева сталь вимагає ретельного догляду для запобігання появі іржі;
  • інструмент не призначений для екстремальних навантажень.

Де придбати мачете Gerber?

Сподобався ніж мачете? Купити якісний інструмент американської торгової марки Україна може в онлайн-магазині Gerbergear.com.ua – імпортера оригінальної продукції Gerber. В асортименті представлені актуальні вироби бренду, включаючи знамениту лінійку інструментів для виживання Gerber Bear Grylls.

Товари новини

Написати коментар