Ніж Gerber Jukebox – колекційний інструмент для естетів

Багато виробників інструментів знаходяться в постійному пошуку "золотої середини" між оригінальною формою і функціональністю своїх виробів. Однак реальність світу ножів така, що в підсумку більшість з них отримують або класичні (або близькі до таких) клинки, які практично не мають естетичної складової і підходять для грубої роботи, або мають оригінальну, але занадто незручну форму, яка підходить хіба що для зберігання в якості колекційного інструменту.

Як не дивно, ніж Gerber Jukebox виявився вкрай близький до шуканої "золотої середини". Більшість покупців цієї моделі в першу чергу бачать в ній інструмент з унікальним клинком і дизайном, але, взявши її в руки, переконуються в практичності вироби. В результаті багато користувачів використовують даний ніж в повсякденних завданнях нарівні з виробами більш звичної форми. Про специфіку і можливості в моделі в нашому сьогоднішньому огляді.

Нож Gerber Jukebox

Загальні характеристики

Ніж Gerber Jukebox-це сучасна інтерпретація класики, переробленої відповідно до потреб користувача, який цінує не тільки ефективність, але і оригінальність інструментів, що купуються. При першому погляді на виріб воно нагадує ножі, які часто використовуються барберами Старої школи, і в цьому полягає частина його чарівності.

Віддаючи данину поваги EDC-ножам, використовуваних в найсуворіших умовах, цей інструмент справляє сильне враження своїм товстим клинком з тупим вістрям і незвичайним дизайном акрилової рукояті, яку деякі користувачі порівнюють з мармуром. Про модель не можна сказати, що вона підходить для особливо жорстких робіт, проте її розміри і використовувана сталь в клинку вносять її в список кращих допоміжних інструментів для повсякденного використання, які призначені для естетів і тих, хто втомився від банальних клинків.

Матеріал клинка сталь 7cr17mov
Твердість 56-58 HRC
Тип заточування прямий
Тип замка Накладний замок
Матеріал рукояті акрил
Загальна довжина 167 мм
Довжина клинка 68 мм
Вага 110 г

Розміри Gerber Jukebox

У ножі Gerber Jukebox поєднується клинок довжиною 6.8 сантиметрів з руків'ям довжиною 9.9 сантиметрів. Якщо порівнювати модель з популярними ножами Spyderco Paramilitary 2 і Ontario Rat, які мають порівняно компактні розміри і малу вагу, то Gerber Jukebox виграє по своїй портативності навіть у них, в тому числі завдяки своїй вазі в 110 грам.

У закритому вигляді товщина ножа становить трохи більше сантиметра, за рахунок чого забезпечується зручний хват і утримання інструменту. Незважаючи на те, що візуально ніж здається громіздким, в долоні він виглядає вкрай компактно, що дозволяє легко переносити його в кишені або на одязі.

Клинок ножа

Велика частина уваги перетягує на себе ретро-клинок з так званою формою "овеча нога". Вона має схожість з овечим копитом, через що і отримала таку назву. Форма володіє характерним заокругленим обухом у кінчика клинка, що надає йому схожість з небезпечною бритвою. Але, всупереч стереотипній думці, що дана форма клинка підходить лише для стрижки, він також добре себе демонструє у виконанні більшості повсякденних завдань.

Клинок інструменту виготовлений з нержавіючої сталі 7cr17mov.

Склад сталі 7Cr17MoV
Со Cr Міна. Mo Воно P Так S
0.6-0.75% 16-18% 1% 0.75% 0.6% 0.04% 1% 0.03%

Дана марка стали досить популярна серед виробників, що випускають недорогі EDC-клинки, і володіє наступними характеристиками:

  • підвищена міцність, яка робить можливим використання сталі при роботі з твердими матеріалами;
  • стійкість до появи іржі і темного нальоту;
  • тривале збереження первісного зовнішнього вигляду.

Сталь 7cr17mov еквівалентна марці 440A, проте вважається більш дешевим аналогом, що пояснюється гіршим утриманням гостроти ріжучої кромки. Даний недолік сталь компенсує легкістю заточування.

Єдиний нюанс, який не сподобався при тестуванні інструменту, – його заводський шліф. Деяким він може здатися нудним, а ми також помітили його асиметричність. Враховуючи бюджетність клинка, на це можна було б закрити очі, проте в силу іменитості бренду, який ставить якість своїх інструментів на чолі кута, даний аспект здається досить дивним.

Нож Gerber Jukebox

Рукоять ножа Gerber Jukebox

Безсумнівно, після закругленого у вістря клинка погляд користувача відразу падає на не менш оригінальну частину конструкції моделі – акрилову рукоять, яка цікаво доповнює ніж із загальною естетикою небезпечної бритви. Візуально рукоять виглядає дійсно приголомшливо, і має мало аналогів серед EDC-ножів подібного типу. Багато покупців якраз набувають модель завдяки її яскравому дизайну, і в результаті вона стає частиною домашньої колекції.

Проте ергономіка ножа Gerber Jukebox також знаходиться на гідному рівні. Рукоять красиво закруглена і позбавлена гострих кутів, практично виключаючи ймовірність утворення випадкових зачіпок на одязі при діставанні вироби з кишені. Нержавіюча фурнітура добре відполірована, а акрилові накладки щільно закріплені за допомогою декількох гвинтів. Ніж має збалансовану вагу між клинком і рукояттю в руці, за рахунок чого можна утримувати інструмент чотирма пальцями без відчуття громіздкості, яке є у багатьох туристичних моделей.

Однак є одна проблема, яка дає про себе знати практично відразу після початку експлуатації інструменту: незважаючи на те, що ніж Gerber Jukebox добре лежить в руці, його симетрична форма ускладнює визначення орієнтації ножа при використанні в темряві. Є висока ймовірність, що користувач переплутає рукоять ножа з клинком і візьме його задом наперед. Можна спробувати зорієнтуватися по язичку фліппера, а також розташуванню кліпси, які служать тактильними підказками для визначення, куди спрямований гострий клинок. Але для цього доведеться призвичаїтися, що може зажадати деякий час.

Відкриття ножа і замок

Клинок ножа Gerber Jukebox досить жорстко фіксується за допомогою замка Liner Lock, тому його не вийде розкрити швидко і легко. Навіть якщо користувач зробить сильний помах пензлем, ніж навряд чи піддасться цьому імпульсу і повністю розкриється до клацання.

Якщо власник ножа готовий змиритися з даною особливістю механізму відкриття, ми можемо підказати спрощений варіант, який допоможе швидко привести інструмент в бойову готовність. Ніж Gerber Jukebox можна відкрити однією рукою, слідуючи простій тактиці:

  • Великим пальцем потрібно натиснути на клинок і відкрити його на дев'яносто градусів;
  • Після цього вказівним пальцем можна зачепитися за обух і довести клинок до повної фіксації.

Даний спосіб може здатися не таким швидким, як більшість методів розкриття EDC-клинків, але після короткої практики процес стає простим і зрозумілим.

Блокування клинка у відкритому положенні хороша, якщо не відмінна. У деяких моделей Gerber Jukebox може спостерігатися невеликий люфт при сильному тиску на клинок. Однак на якість різу і зручність експлуатації це ніяк не впливає.

Нож Gerber Jukebox Нож Gerber Jukebox

Особливості носіння ножа

Кишенькова кліпса моделі Jukebox призначена для глибокого носіння в напрямку хвостом вниз. Кліпса досить жорстко фіксує ніж на одязі, щоб не переживати про його випадковому випаданні і втрати під час руху. Однак для деяких користувачів переваги тугий кліпси можуть бути зведені нанівець через виступаючого сталевого плавника при фіксації в кишені. Він робить ніж помітним, як глибоко не старайся заховати інструмент в кишеню.

Але якщо опустити даний нюанс, то ніж Gerber справляє приємне враження: він зручний для використання як для правші, так і лівші, надійно фіксується в закритому положенні і досить компактний, щоб вважати його повноправним EDC-інструментом.

Підбити підсумок

Як можна здогадатися, сталь клинка, механізм відкриття і ергономіка – все це робить ніж вартим варіантом для любителів EDC-інструментів. Крім класичних складаний бренд Gerber намагається випускати цікаві вироби з виділяється дизайном, і ніж Gerber Jukebox – одна з найбільш вдалих моделей такого роду.

Буде неправильно сприймати модель в якості основного ножа на кожен день. Це, скоріше, приємне і елегантне доповнення до головного клинка, який можна дістати з кишені:

  • якщо потрібно виконати нескладну роботу;
  • якщо хочеться вразити своїх друзів незвичайним інструментом з яскравим дизайном.

Звичайно, модель може бути не такою ефективною, як туристичні складні, але свої завдання вона виконує на "відмінно". Це хороша альтернатива нудним міським ножам, особливо якщо покупець – естет і завзятий колекціонер незвичайних інструментів.

В асортименті кожного ножемана знайдеться місце для такого компактного ножа, який невибагливий у догляді, демонструє якісний рез, простий у використанні і легкий у транспортуванні. Звичайно, ніж Gerber Jukebox - це не ідеальний ніж з точки зору своїх можливостей, але він здатний здивувати своїм дизайном без шкоди для практичності і ергономіки.

Перевага:
  • яскравий дизайн з клинком формою "овеча нога";
  • універсальний у використанні для правшів і лівшів;
  • Матеріал клинка-нержавіюча сталь, загартована до твердості 56-58 HRC;
  • клинок демонструє гідну зносостійкість і легко заточується;
  • надійна фіксація клинка у відкритому і закритому положеннях;
  • рукоять із закругленими краями, що перешкоджають появі гарячих точок під час використання;
  • міцна фіксація на одязі за допомогою тугої кліпси;
  • компактні розміри.
Недостатки:
  • клинок вимагає частого заточування;
  • акрил на рукояті вимагає дбайливого поводження і не виносить механічних пошкоджень;
  • рукоять занадто маленька для власників великої долоні;
  • акрил може ковзати у вологих руках;
  • при фіксації ножа в кишені виступає сталевий плавник, який робить інструмент видимим;
  • модель не підходить для екстремальних навантажень.

Купити ніж Музичний автомат Gerber і інші моделі виробника можна в нашому онлайн-магазині Gerbergear.com.ua.

Товари новини

Написати коментар