Ніж GERBER Applegate Combat Folder

Applegate Fairairn Combat-це ніж, який був розроблений спеціально для рятувальників, пошукових служб і військових. Механізм блокування леза ножа Liner Lock. Двох сторонній шпенек відкривання леза робить ніж зручним для використання як для правші, так і для лівші. Прогумоване покриття рукоятки дозволяє використовувати його навіть в рукавичках – це ми читаємо на сторінці магазину. Але що тут реклама, а що правда? Давайте спробуємо розглянути ніж уважно і досить прискіпливо.

Спочатку ніж мені не сподобався. Стандартний блістер.

У комплекті йде сам ніж, піхви і інструкція Як правильно відкривати /закривати.

Розкривши будинку блістер я зрозумів що ножик таки продуманий. Хоч за зовнішнім виглядом його рукоятка має абсолютно не ергономічну форму, але насправді все не так. У руці він лежить дуже зручно. Напевно тут позначається розмір /Матеріал рукояті.

Для початку пропоную трохи історії що б зрозуміти як і звідки з'явився цей ніж.

Gerber Rex Applegate Fairbairn Covert-нещадна сила добра.

"...Gerber Combat Folder чудовий ніж. Він справляє приємне враження і залишає Величезні дірки в противнику. Мій брат зараз служить з таким в Іраку...»

Пост з американського військового форуму в темі про кращих тактичних ножах.

Хто такий цей Рекс Епплгейт (Rex Applegate). І чому його автограф прикрашає клинки всієї лінійки ножів Combat Folder.

Одним з найвидатніших майстрів в області конструювання і виготовлення тактичних бойових ножів, безсумнівно, є полковник Рекс Епплгейт. Визнаний фахівець рукопашного бою, він до самої своєї смерті в 1998 році використовував свій багатий досвід і численні ідеї, створюючи бойові ножі. Епплгейт вступив на службу в армію США в 1939 році після закінчення економічного факультету в університеті штату Орегон. Після трьох років служби у військовій поліції він був відряджений в березні 1942 року в той час в ще невідомий спеціальний відділ служби координації інформації (Coordinator of Information), скорочено COI, яка пізніше була перейменована в управління оперативної служби (Office for Strategic Services), скорочено OSS. Рекс Епплгейт служив у той час під командуванням полковника Білла Донована, за наказом якого він повинен був побудувати недалеко від міста Турмонт в штаті Меріленд секретний табір для навчання американських агентів.

Незабаром після цього він був направлений до Англії, де збагатив свої знання, перебуваючи у складі десантно-диверсійної частини і підрозділу спецоперацій (Special Operation Executive), скорочено SOE. Сильний вплив на Епплгейта надав експерт з рукопашного бою Вільям Еварт Ферберн, разом з яким Епплгейт пізніше створив два ножі. Під керівництвом Еварта Ферберна, Епплгейт став експертом і вивчив всі тонкощі ведення рукопашного бою, як зі зброєю, так і без нього. Уже в 1943 році він опублікував книгу-підручник про техніку рукопашного бою «Убий або вб'ють тебе», і сьогодні вважається класичною роботою в даній області.

Рукоять ніби як пластикова шорстка, але виробник обіцяє – нейлон з прогумованим покриттям.

Рукоять симетрична, якщо не брати до уваги положення кліпси. Але кліпсу можна прибрати або переставити на іншу сторону рукояті. Якщо кліпсу знімати то слід поміняти місцями гвинти на рукояті ( ті що тримають кліпсу-довше і якщо їх закрутити без кліпси то вони заблокують лезо)

Кліпса довга і досить туга. В комплекті ще йде чохол. Чохол можна закріпити на поясі тільки вертикально. Але за рахунок того що петля для кріплення на пояс фіксується на кнопку то чохол можна підвісити на кріплення МОЛЛЕ. Та й сам ніж влізе в осередок МОЛЛЕ.

Не у всякому кишені цей ножик буде висіти не дістаючи дна. Кліпса досить жорстка і довга.

Форма леза ножа така що він передбачає обопільно гостру заточку. Але заточка йде одностороння як того вимагає законодавство, але заготівля 2й ріжучої кромки є, а значить потрібно дотримуватися акуратність що і продумано в конструкції – лезо повністю ховається в рукоять і не виступає. А оскільки ніж позиціонується для спец служб, то у нього немає замка перешкоджає випадковому відкриттю що б його завжди можна було оперативно використовувати. Для ножа з одностороннім заточуванням є сертифікат що він є господарсько-побутовим, а якщо лезо переточити то це вже буде абсолютно інший ніж.

Відкриття ножа можна зробити як лівою так і правою рукою – шпенек для відкривання 2х сторонній. Хід відкриття досить легкий. У мене виходило відкрити ніж навіть різким викидом руки з ножем.

У відкритому положенні ніж продовжує зберігати свою симетричність.


Ніж має замок типу "лайнер", але він відрізняється тим що має блокування у відкритому положенні. Фіксація замка хороша, деталі добре підігнані.

Ніж відкритий блокування не включена. Блокіратор вдає із себе пластину яка стає так що пружину замку не можна відвести і розблокувати лезо.

Блокування включена

Блокування включається кнопкою /важелем на обуху. Включається майже автоматично коли ваш великий палець впирається в рукоять.

Пластикові у ножа тільки накладки, сама рама сталева. Вона трохи виступає у верхній частині рукояті як упор для леза при його відкритті – шпенек для пальця впирається в виступи.


Лезо-довге і явно не для госп потреб. Хоча таким порізати яблучко одне задоволення. Заточка підлозі серрейторная. Серейтор ліворукий.


На лезі досить багато написів.

Профіль леза має потовщення до середини.



У хвості рукоятки є отвір для темляка, він буде не зайвим напевно.

В руці ніж дуже добре збалансований яким би хватом його не брали.

На обуху леза є область з насічкою для упору великого пальця, що розширює кількість Хватів ножа.

Ніж досить фотогенічний. Пропоную трохи фото в порівнянні з іншими ножами.

Ніж дуже не однозначний. Кому то він сподобається, хто то його просто не зрозуміє. Але виконаний він дуже якісно. Відмінно лежить в руці, добре збалансований. Для яких робіт в побуті він підійде, вирішувати вам.

Плюс:

  • зручна рукоять
  • добре збалансований
  • замок клинка у відкритому положенні леза

Мінус:

  • дуже вузько спеціалізований ніж
  • напевно, ціна.
Написати коментар