Кишеньковий ніж Gerber KeyNote – мініатюрний помічник для побутових завдань

Дужий Gerber ніж для виживання – легендарний інструмент, створений при співпраці з телевізійним ведучим і мандрівником Беар Гріллсом. Але крім надміцних виробів, які піднесли американський бренд на п'єдестал якості, в асортименті є аксесуари вузького призначення: для збирання грибів, роботи з м'ясом, розрізання картону та інше. Особливе місце займають мініатюрні ножики, які поміщаються у долоню та мають незвичайний дизайн. Один із них – Gerber KeyNote, у якому на перший погляд навіть складно визнати ніж.

Про особливості мінігаджета з гострим лезом від Gerber розповімо у нашому огляді.

Зміст

  1. Огляд Gerber KeyNote
    1. Розміри та вага
    2. Особливості клинка
    3. Рукоятка та кишенькова кліпса
    4. Механізм відкриття та фіксації клинка
  2. Підведемо підсумки

Огляд Gerber KeyNote

Gerber KeyNote – це компактний ножик, який можна використовувати як звичайний брелок на ключі. Втім, на це натякає сама назва моделі та наявність великого кільця у хвості рукоятки. Аксесуар спроектований таким чином, щоб бути максимально зручним при транспортуванні та універсальним у використанні з урахуванням специфічних розмірів.

Що стосується порівняння виробу з ножами EDC-формату, тут варто зробити низку уточнень щодо розмірів та ефективності клинка, що ми обговоримо далі.

Розміри та вага

KeyNote оснащений клинком довжиною всього 2,54 сантиметра з шириною близько 3 міліметрів. Загальна довжина аксесуару разом із рукояттям дорівнює 9 сантиметрам, тому його можна сміливо носити в кишені джинс, сумки або зберігати в бардачку автомобіля на непередбачуваний випадок. Вага складає 85 грам.

Особливості клинка

Незважаючи на мініатюрні габарити, це досить міцний клинок з гострим лезом, виготовлений зі сталі 5Cr15MoV. Враховуючи, що середня ціна на виріб становить 20 $, у його конструкції не варто очікувати на висококласні сплави. Все досить бюджетно, але якісно.

5Cr15MoV – недорога сталь нержавіючого типу.

Склад 5Cr15MoV

C

Cr

Mn

Mo

V

0.5%

15%

0.4%

0.6%

0.1%

Сталь просто заточується і стійко переносить вплив води та кислот без утворення корозійних плям, здатних не тільки зіпсувати зовнішній вигляд виробу, а й знизити його ефективність. Однак сплав погано тримає заточування через низьку загартованість в межах 54-56 HRC, тому ножик слід регулярно точити при частому застосуванні – майте це на увазі, якщо плануєте носити модель на заміну звичайному EDC-ножу. З іншого боку, ви точно не будете намагатися колоти дрова або обробляти м'ясну тушу з цим маленьким аксесуаром, тому необхідність постійного заточування навряд чи принесе серйозні незручності.

Форма клинка віддалено нагадує танто, а лезо має різні кромки. Але незважаючи на специфічну форму, заточування без проблем здійснюється звичайним абразивом і не викликає труднощів.

Довжина клинка KeyNote – головна особливість моделі, яка вносить певні корективи у її використання. Ніж не підходить для робіт, що передбачають високі навантаження, але ефективно справляється з розрізанням картону, мотузок, шнурів, де потрібно прикладати мінімум зусиль. Тому не варто сприймати інструмент як повноцінну заміну ножа: це, скоріше, його мініатюрне доповнення або тимчасова заміна на випадки, коли повноформатний інструмент незручно і не доречно носити в міських умовах.

Рукоятка та кишенькова кліпса

Рукоятка виготовлена з пари алюмінієвих пластин, з'єднаних кількома гвинтами із шестигранною головкою. Пластини мають безліч поглиблень для запобігання ковзанню в долоні, а вбудований паз відповідає за швидкий доступ до клинка.

Більша частина поверхні рукоятки має максимально простий дизайн, що спрощує догляд за інструментом. Користувачеві не потрібно постійно вичищати дрібні деталі та поглиблення, які є в сучасних ножах складного типу, – достатньо час від часу протирати рукоятку ножа-брелока чистою ганчіркою.

Довжина рукояті становить близько 5 сантиметрів, а товщина – 1.2 сантиметри. Проте вона досить зручно лежить у долоні за рахунок згаданих вище канавок та відсутності гострих кутів, які могли б впиватися у шкіру. Хоча не варто очікувати від такої маленької рукоятки ергономіки рівня ножів для виживання Gerber.

На рукоятці є сталева кліпса і кільце для ключів, які розширюють кількість варіантів носіння аксесуара. Під час тривалого використання клинка велике кільце може перешкоджати зручному хвату, тому, якщо ви не плануєте чіпляти ножик на зв'язку ключів, ми рекомендуємо його зняти і використовувати для носіння кліпсу, яку можна причепити до кишені або ременя. Довжина кліпси складає 3.8 сантиметра, і вона підходить для більшості стандартних типів чоловічих ременів. Враховуючи розташування кліпси (її не можна перевертати на 180 градусів і міняти бік), ніж зручніший для правшів.

Механізм відкриття та фіксації клинка

Щоб відкрити кишеньковий ніж KeyNote, необхідно використовувати язичок у бічній частині рукоятки. Його потрібно висунути пальцем, щоб лезо вийшло з паза і зафіксувалося у відкритому положенні. Даний механізм є порятунком для власників коротких нігтів, він також зручний на початкових етапах, коли виріб новий і механізм відкриття занадто тугий. Однак специфіка конструкції не передбачає миттєвого відкриття подібно до складних EDC-клинків. На повне розкриття аксесуара витрачається кілька секунд і необхідні обидві руки: однією рукою потрібно натиснути на язичок, щоб висунути клинок, а другою – довести лезо до повного розкриття і фіксації.

Блокування клинка здійснюється за допомогою замку Liner Lock – простого механізму, який зустрічається у більшості складних інструментів через свою надійність. Замок щільно фіксує клинок без помітного люфта, тому можна не переживати, що ніж раптово закриється у разі тиску на лезо.

Підіб’ємо підсумки

Gerber KeyNote – це маленький кишеньковий ніж із нетрадиційним дизайном, що полегшує транспортування інструменту. Ніж навряд чи можна назвати універсальним і поставити в один ряд з повноформатними клинками стосовно ефективності та ергономіки, але можливість завжди носити з собою компактний, якісний аксесуар на непередбачуваний випадок здатна виручити та полегшити життя у багатьох повсякденних ситуаціях. Модель має по-своєму інноваційний дизайн, завдяки якому інструмент можна прикріпити до кишені або пояса, повісити на ключі як брелок і при цьому не переживати за його втрату: всі елементи виготовлені з міцної сталі, яка не тріскається та не деформується у разі механічних пошкоджень .

Ключовою перевагою ножа-брелока є його ціна. Якщо вам не потрібен повнорозмірний ніж, ви рідко ходите в походи і віддаєте перевагу відпочинку на природі комфортному проведенню часу в межах міста, то можливостей KeyNote цілком вистачить, щоб покрити ваші потреби в побуті: різати папір, дроти, дрібні мотузки та інші матеріали.

Переваги

  • Незвичайний, компактний дизайн;
  • Простий у догляді клинок із нержавіючої сталі;
  • Фіксація клинка за допомогою замка Liner Lock;
  • Зручна рукоять з канавками для зниження ковзання в долоні;
  • Наявність сталевої кліпси та кільця;
  • Легка вага.

Недоліки

  • Не підходить для важкої роботи;
  • Для відкриття потрібні обидві руки;
  • Дизайн незручний для лівшів.

Україна може купити ніж Gerber KeyNote в інтернет-магазині Gerbergear.com.ua, де представлений актуальний асортимент американського бренду, включаючи бестселери лінійки Bear Grylls та новинки мультитулів і компактних аксесуарів для повсякденного носіння.

Товари новини

Написати коментар