Вибір ножа для риболовлі

Ножі використовуються повсюдно, вдома, на вулиці, на роботі і під час активного відпочинку для приготування їжі, відкриття упаковки і вирішення ще цілого списку завдань. Однак, якщо в повсякденному житті абияк ще можна обійтися без ножа, то під час риболовлі без нього просто-напросто не вийде що-небудь зробити. Навіть елементарно, відрізати волосінь або обробити спійману рибу щоб її приготувати, без ножа ці дії нездійсненні. Саме тому, до вибору ножа для риболовлі необхідно підійти з максимальною відповідальністю і при можливості, розглянути всі доступні варіанти і вибрати з них найкращий.

Складні ножі

Складні ножі мають масу переваг. Найочевидніше, вони гранично прості і безпечні в транспортуванні так як їх клинок легко «ховається» в рукояті і в такому вигляді вони займають зовсім небагато місця, що дозволяє носити їх з собою в кишені брюк або куртки.


Більшість сучасних складних ножів досить легко відкрити навіть однією рукою, а по надійності «складники» практично не поступаються моделям з фіксованим клинком. Однак, з огляду на те що на риболовлі обраний ніж напевно буде забиватися, краще підбирати максимально прості і надійні моделі. Наприклад, ножі з замком Frame-lock, без підшипників, з можливістю відкриття двома або більше способами (наприклад, за допомогою двостороннього шпенька і спеціального «плавника»).

З урахуванням простоти такого замку як Frame-lock, обраний складаний ніж гарантовано не підведе вас навіть в найсуворіших умовах. До того ж, ви зможете легко очистити його від сміття, навіть не розбираючи, що вкрай актуально під час риболовлі де зайвих 5 хвилин на чистку ножа може просто не бути.

Моделі з фіксованим клинком

Ножі з фіксованим клинком-це один з найпростіших і надійних інструментів. Якщо такий ніж був нормально зібраний, ви зможете використовувати його для вирішення взагалі практично будь-якого завдання, пов'язаної з риболовлею, облаштуванням табору і т. п.

"Фікседи", на сьогоднішній день, є найпопулярнішими ножами серед рибалок, так як з огляду на простоту конструкції, бруду просто нікуди забиватися і такий ніж гарантовано не заклинить.

При виборі ножа для риболовлі з фіксованим клинком рекомендується звертати увагу на моделі у яких «хвостовик» клинка має глибоку посадку, а краще, якщо він взагалі проходить через всю рукоять. Настійно не рекомендується вибирати моделі з порожнистої рукояттю, так як такі ножі не підійдуть для важких робіт. Який би міцний не був клинок, який від нього толк якщо порожниста рукоять не втримає його при виконанні того чи іншого завдання.

Допоміжні ножі

Вище ми розглядали варіанти ножів, які підійдуть для виконання широкого списку завдань. Однак, на риболовлі рекомендується мати з собою і парочку спеціальних клинків, особливо якщо ви зібралися готувати свій улов.

  • Обробний ніж. Широкий клинок, форма леза Normal blade або Drop-point, гладка заточка ріжучої кромки, а також ергономічна рукоять є основними ознаками обробного ножа. Для роботи з іншими продуктами або заготівлі гілок такий ніж не підійде, проте зі своїм основним призначенням (оброблення м'яса/риби), такий ніж впорається якнайкраще. Тому, якщо у вас є можливість взяти такий клинок з собою, то краще зробіть це.
  • Філейний. Вузький довгий і трохи вигнутий клинок з гладкою заточуванням дозволяє з легкістю розрізати м'яке м'ясо і впорається з дрібними жилками не пошкодивши при цьому філе. На жаль, філейні ножі — це дуже вузькопрофільний інструмент. Якщо ви можете взяти такий ніж з собою на риболовлю, то це значно полегшить вам завдання з приготування риби.

Тепер повернемося до» універсальним " ножів для риболовлі. Який би варіант ви не вибрали, з фіксованим клинок або складним. Слід також визначиться з формою леза. Насправді, тут не так вже й багато варіантів, проте про них слід згадати:

  • Звичайне лезо - "класика" в прямому розумінні цього слова. Такий ніж простий і зручний в експлуатації добре ріже і коле;
  • Точка скидання - вдале поєднання ріжучих характеристик і міцності. Ножі з подібною формою клинка і достатньою товщиною у обуха підійдуть не тільки для роботи з волосінню або рибою, а й для роботи з гілками;
  • Точка затиску - чудово ріже і коле. Єдиний недолік, через особливості конструкції такий ніж має крихкий кінчик, який може обломитися в самий невідповідний момент при виконанні важких робіт.

Так, Існує ще величезна безліч форм клинків, проте вищезгадані варіанти є найпопулярнішими серед рибалок.

Тип заточування

Існує три види заточування :

  • Гладкий - оптимальний варіант для виконання найрізноманітніших завдань. Ножі з таким типом заточування самі універсальні і підходять для будь-яких ситуацій. Варто відзначити, що більшість рибалок віддає перевагу саме моделі з гладкою заточуванням ріжучої кромки.
  • Серрейторная - характеризується наявністю безлічі дрібних "зубів", завдяки чому одночасно і ріже і рве матеріал. Ідеально підходить для роботи з волокнистими матеріалами, наприклад, мотузками.
  • Комбінований - як зрозуміло з назви, клинок в такому випадку одночасно має гладку і серрейторную заточку. Найчастіше, від кінчика леза і приблизно до середини присутній гладка заточка, а ось вже від середини і до основи леза — серрейторная. Подібна заточка дозволяє виконувати одним і тим же ножем найрізноманітніші дії. Однак, в більшості випадків, ножі з ~4,5 см гладкою заточкою + ~4,5 см з серрейторной, менш зручні ніж моделі з повністю гладкою або серрейторной заточуванням.

Матеріал клинка

Ніж для риболовлі повинен бути одночасно міцним, зносостійким і легким в обслуговуванні. Саме тому рекомендується вибирати варіанти з клинками з нержавіючої сталі, які мають твердість на рівні ~58 HRC. Таке лезо буде досить довго зберігати гостроту і при необхідності, його можна буде заточити за допомогою невеликої кишенькової Точила або, в крайньому випадку, за допомогою керамічного посуду або бруківкою (ми не рекомендуємо користуватися вищеописаними способами без крайньої необхідності, так як це може негативно позначитися на якості і довговічності заточування і самого леза).

Ножі з вуглецевої сталі не рекомендується брати з собою, так як за ними потрібен ретельний догляд, який в умовах риболовлі не завжди вийде забезпечити. До того ж, вуглецева сталь вкрай сприйнятлива до корозії, а тому, є дуже велика ймовірність того, що такий ніж буквально за ніч покриється плямами іржі після перебування у вологому середовищі.

Рукоятка

Як би стильно не виглядав ніж, вибирайте тільки практичні і дійсно зручні варіанти. Сталева або алюмінієва рукоятка для подібного виду відпочинку мало підходить так як такий ніж буде ковзати при намоканні, а в холодну пору року стане «холодити» долоню.

Дерев'яна рукоять - непоганий варіант, але тільки якщо деревина була оброблена належним чином і не «боїться» вологи. В іншому випадку, при намоканні вона буде розбухати, що може негативно позначитися на зручності експлуатації.

Полімерні рукояті. Як правило, сучасні Ножі для активного відпочинку мають рукоять з прогумованого ABS-пластика або G10 з фактурною поверхнею. Завдяки цьому, ніж не вислизає з долоні навіть при намоканні або роботі в рукавичках. А по-справжньому якісні полімерні рукояті стійкі до температурних перепадів, що дозволяє застосовувати такі ножі в будь-яку погоду.

Піхви /Чохол

Складаний ніж чи ні, найкраще транспортувати його в спеціальному чохлі або піхвах. Оптимальний варіант якщо піхви будуть виготовлені з полімерних матеріалів, і зможуть забезпечити захист від вологи і бруду. У разі піхов для моделей з фіксованим клинком, вибирайте варіанти з отвором внизу для стоку води.

Додаткові аксесуари

Страхувальний темляк дозволить вам не втратити ніж при роботі або транспортуванні. А жорстка кліпса дасть можливість з комфортом носити ніж, попередньо закріпивши його на одязі або спорядженні. Наявність цих аксесуарів не є основним критерієм при виборі ножа для риболовлі, однак, саме вони зроблять використання обраної моделі більш комфортним і безпечним.

Підсумок

Універсальний ніж для риболовлі - цей той ніж, який зручний в першу чергу для вас, тому вибирайте його орієнтуючись виключно на свої переваги, адже єдиного стандарту просто не існує, кожен рибалка вибирає те, що йому «до душі». Але і не забувайте що хороший рибальський ніж повинен бути міцним і зносостійким, адже він буде використовуватися в дійсно суворих умовах.

Написати коментар