Види заточування ріжучої кромки

Всі ножі відрізняються один від одного не тільки тому що виробник намагається зробити кожну модель оригінальною і такою, що запам'ятовується. Багато в чому форма і габарити ножа визначаються саме його призначенням і сферою застосування. Саме тому в чомусь витончені філейні ножі з довгим і вузьким клинком не підходять для походів і роботи з дрібними гілками, а туристичні моделі не дозволяють з легкістю обробити деякі типи продуктів.

Різновид

На сьогоднішній день всі ножі мають певний тип заточування, завдяки чому вони прекрасно підходять для виконання тієї чи іншої роботи.

1. Гладкий

Гладка заточка (вона ж, пряма або плейновая від англ. Plain) зустрічається в більшості ножів з фіксованим або складним клинком і для багатьох користувачів є найбільш звичною. Більш того, такий тип заточування використовується в ножах з незапам'ятних часів, так як легкість у виконанні і обслуговуванні доповнена непоганий універсальністю, завдяки чому такі ножі підходять для виконання широкого списку завдань.

До переваг гладкою заточування ріжучої кромки також можна віднести високу ефективність при роботі з м'якими матеріалами у випадку з невеликим кутом заточування, і легкість при роботі з твердими матеріалами з малим кутом заточування.

Недоліком же є те, що ножі з гладкою заточкою погано підходять для роботи з волокнистими матеріалами і при різі, наприклад, мотузки, такий ніж буде досить швидко тупитися.

Для заточування леза з гладкою ріжучої кромкою часто буде досить навіть найпростішого точильного каменю, що дозволяє з легкістю обслуговувати такі ножі в польових умовах.

2. Серрейторная

Серрейторная заточка як за зовнішнім виглядом, так і за принципом роботи схожа на пилку. Найчастіше така ріжуча кромка являє собою безліч заточених зубів однакової або різної форми. Завдяки такій формі вдається збільшити площу ріжучої кромки без зміни довжини леза, що позитивно позначається на ефективності різу.

Перевагами такої заточки назвати високу ефективність, особливо при роботі з волокнистими матеріалами і відмінну зносостійкість. Як правило, серрейторная заточка довше залишається гострою ніж гладка.

На жаль, у даного типу заточування є і недоліки. Наприклад, ножі з такою заточкою ріжучої кромки погано підходять для роботи з тканинами, так як буквально рвуть їх і не здатні забезпечити рівний і акуратний рез. До того ж, для заточування серрейтора потрібно застосовувати спеціальні точильні камені, які часом нелегко знайти навіть в міських умовах, не кажучи вже про випадки правки такого клинка в поході.

3. Полусеррейторная


Полусеррейторная заточка, вона ж комбінована-відмінний вибір для універсального похідного ножа. Такий тип ріжучої кромки характеризується наявністю одночасно гладкою і серрейторной заточки. При цьому, найчастіше від кінчика леза і приблизно до «центру» ріжучої кромки тягнеться гладка заточка, а далі, до самої основи леза — серрейторная. Таким ножем можна як продукти нарізати, так і зрізати мотузку або стропи.

Перевагою вищеописаної заточки є висока універсальність і можливість ефективної роботи з різнотипними матеріалами.

Написати коментар