Gerber Center-Drive - мультитул для роботи

Давненько мені не потрапляли в руки Мультитули для оглядів. А вже тим більше мультитулов, які хотілося б залишити собі і використовувати, не було дуже давно. Останнім таким інструментом, який мені сподобався і після якого я перестав дивитися на повнорозмірні Мультитули, був Leatherman Juice Xe6. Але нічого не вічне, як то кажуть.

Модель Gerber Center-Drive - новинка на ринку. Цей бренд завжди стояв трохи осторонь від Лезермана. Років 5 тому я вже робив огляди декількох мультитулов Gerber, тоді вони мене, чесно скажу, не "зачепили". Хороший інструмент, на рівні Лезермана, але без харизми і родзинки. І ось, після знайомства з Gerber Center-Drive, я зрозумів, що компанія вирішила випустити ту саму "вишеньку на торті". Постараюся бути максимально об'єктивним.

Gerber Center-Drive-мультитул з висувними плоскогубцями, викруткою з бітотримачем і ножем, який можна витягувати однією рукою. Це головна концепція моделі-однорукий робота. Але тут виробник трохи схитрував: частина інструментів, що заховані в рукоятці, все ж не можна витягти без допомоги другої руки.

Матеріали-нержавіюча сталь, розжарена сталь (губки плоскогубців), трохи пластика (накладка на замок для інструментів). Якість виготовлення хороша. Фаски зняті, лиття без вад.

Дизайн-брутальний, незграбний. У роботі зручний: видно продуманість розташування і форми інструментів. Забарвлення-чорна з чорним, причому чорний то мазкий то легко дряпається. Все разом це надає інструменту злегка потаскать вид, без манірної монолітності і зализанности мультитулов деяких марок.

Упаковка і комплект поставки досить мінімалістичні: картонна коробка, плоскогубці в чохлі і пара папірців-нагадувань.

У руці в складеному вигляді мультитул відрізняється від конкурентів: відразу помічаєш люфт половинок. Викликаний він складним механізмом плоскогубців. Люфт з часом перестаєш помічати і він не позначається на роботі. Без люфту звичайно було б цікавіше, але тоді виникла б велика ймовірність заклинювання інструменту при попаданні в нього сміття.

Плоскогубці-висувні. На відміну від старих моделей, тут тільки одна кнопка блокування у відкритому положенні. У закритому, блокування немає, але мимовільне відкриття практично не можливо. Крім висунення плоскогубців, привести їх в робоче положення можна за допомогою різкого помаху руки.

Плоскогубці оснащені пружиною, яка знаходиться всередині конструкції і завжди тримає губки плоскогубців відкритими.

Губки плоскогубців добре зведені, є невеликий люфт, але на тлі люфту складного механізму, він практично не помітний. Насічки зачепів на губках виконані якісно. Губки кусачок забезпечені розжареними накладками. Накладки кріпляться на гвинт, мають трикутну форму і в міру затуплення, можна розгорнути їх наступною гранню. Правда в роботі кусачки якось не справили враження: чи то губки погано зведені, то їх заточка, але сталевий дріт більше 2 мм кусають не дуже охоче. Мідну в 3 мм перекушують дуже мляво.

Наступним інструментом для швидкого доступу є ніж. Клинок виконаний з 420-ї нержавіючої сталі. Така сталь використовується на 90% ножів в мультитулах. Довжина клинка-трохи більше 8 см, на ньому є отвір для однорукого відкриття. У відкритому положенні клинок фіксується замком"лайнер". Заточка средненькая: дуже груба, і не до кінця ріжучої кромки. Розташування клинка зручне-зліва знизу на рукояті. З верхньої частини рукояті розташований замок для інструментів у другій рукояті, його можна використовувати як упор для великого пальця при різі.

З іншого боку рукояті з ножем розташований бітотримач-викрутка. У відкритому положенні він також фіксується замком"лайнер". Виконаний він з металу, біти тримаються за допомогою потужного магніту. Вигин бітотримача виконаний таким чином, що вісь головки біти збігається з віссю обертання мультитула. Це дуже зручне рішення, його цінність розумієш, тільки попрацювавши іншими мультитулами, де бітотримач зміщений до краю рукояті. На жаль, немає фіксованого положення в 90 градусів, хоча, можливо, тоді навантаження на механізм і вісь були б занадто великі, якщо працювати в такому положенні.

У цій же рукоятці зсередини розташована запасна біта. Вона кріпиться в складному бітотримачі з металу. Тримається там дуже надійно. На жаль, там не можна зберігати довгу біту: вона буде заважати складанню плоскогубців.

На рукояті нанесена лінійка-сантиметри і дюйми. Розташування не найвдаліше - зсередини рукояті.

У другій рукояті розташовані:

- серрейтор;

- відкривачка для пляшок, поєднана з маленьким ломиком-обценьками;

- шивши;

- напилок.

Серрейтор для відкривання посилок, перерізання мотузок цілком годиться. Розташування - не найвдаліше, але по іншому не вийшло б.

Відкривачка-звичайна, ломик дуже зручний, коли треба щось відкрити, підчепити.

Шило - як розгортка цілком годиться, заточеною межі, як у шила на вікторіноксах, немає. Але хотілося б трохи довше.

Напилок-звичайний напилок, з одного боку - діагональна насічка, а з іншого-ромбовидна. На жаль, на торці напилка немає насічки. Торцева насічка частіше позиціонується як пила по металу, дивно, що її тут немає.

Всі ці інструменти фіксуються у відкритому положенні замком. Для розблокування, необхідно зрушити чорну пластикову накладку замку і скласти інструмент.

З відкриттям і складанням інструменту в цій рукояті дещо складно: спочатку треба відкрити плоскогубці, потім відкрити потрібний інструмент і скласти назад плоскогубці. Для закриття-ті ж дії в зворотному порядку. Але видно, Gerber вважає, що ця група інструментів другорядна, тому він не морочився з її доступом для однорукого відкриття.

Чохол для мультитула можна вішати на пояс горизонтально і вертикально. На жаль, підвіс на плечову лямку рюкзака не передбачений. Чохол має бирку, що виготовлений він в Китаї. Закривається на липучку. Всередині є відділення для набору біт.

Виробник заявляє "довічну" гарантію на упаковці (але тільки на території Північної Америки). При цьому, в папірцях, що йдуть в комплекті, йдеться про 25 років гарантії. В Україні гарантію забезпечує постачальник - .

Якщо бути справедливим, то є прямий конкурент-Leatherman OHT. Всі інструменти у нього в однорукому доступі. Але основні інструменти у нього якісь коротенькі і немає бітотримача. Та й люфт механізму присутній, за відгуками в Інтернеті.

В роботі інструмент дуже хороший. Основні інструменти в швидкому доступі. Якщо розглядати цей інструмент не як інструмент для виживання в лісі, то йому можна пробачити відсутність пилки і відкривачки для консервів. Зручний в роботі для дрібних термінових робіт. Викрутка, а точніше - бітотримач, дуже зручний, шкода тільки, що в комплекті немає розширеного набору біт. При роботі, рукояті майже не викликають дискомфорту в долоні, не дивлячись на їх, здавалося б, незграбну форму. Якщо розглядати мультитул як інструмент для дрібного ремонту, а не виживання в лісі, то це вийшла вельми вдала модель.

Плюс:

- швидка готовність плоскогубців до роботи;

- дуже зручний і продуманий бітотримач;

- відсутність "зайвих" інструментів.

Мінус:

- немає частини інструментів, що стали звичними (ножиці, пила, відкривачка для консервів);

- на напилку немає пилки по металу;

- у комплекті немає розширеного набору біт;

- не зовсім вдале розташування лінійки.

Автор serj_32 (Сергій Борисович). Будь-яке використання матеріалів дозволено тільки після письмового дозволу автора.

Товари новини

Написати коментар