12 подвигів легендарного Беара Гріллса

Сотні експедицій, власні передачі на самих іменитих каналах світу, світова популярність, натовпи шанувальників і тонни знущань в Інтернеті — всі ці слова про Едварда Майкла Гріллса, легендарного мандрівника, якого всі ми знаємо під псевдонімом Беар Гріллс. Від джунглів Амазонії до льодових шапок полюсів — всесвітньо відомий мандрівник Беар Гріллс відправляється в найвіддаленіші точки планети і показує, як можна вижити в таких непристосованих для життя місцях. Пропонуємо вашій увазі 12 подвигів, які здійснив цей сучасний Геракл.

Подвиг № 1: підкорення Евересту

З чого б почав свій шлях до зірок кожен великий мандрівник, якби міг поміняти своє минуле? Звичайно, з сходження на дах світу.

Першим подвигом юного Едварда Гріллса після довгої реабілітації стало сходження на Еверест.

Природно, він довго готувався до експедиції і попередньо зійшов на Аму-Даблам в 1997 році, а також отримав чергову травму, впавши в ущелину на льодовику Кхумбу і вдарившись головою.

Але, тим не менш, зі світом Гімалаїв Містер Гріллс був знайомий з чуток ще з армійських часів, і в 1998 році, незважаючи на обмороження, зневоднення і безсоння, Беар взяв 8848-метрову вершину, про яку мріяв з самого дитинства, ставши наймолодшим британцем на піку. Гріллсу тоді було 23 роки.

Подвиг № 2: званий обід в 7 кілометрах від землі

Ще одне знаментальное діяння нашого героя потрапило в Книгу рекордів Гіннесса, повну ексцентричних витівок і дивних подвигів, але від того не менш цікаву.

У 2005 році Гріллс в компанії альпініста і повітроплавця Девіда Хемплмана-Адамса і керівника парашутної команди Королівського морського флоту (не питайте, навіщо флоту парашутисти) Алана Віла провів найвищий в світі званий прийом.

Компанія пообідала в парадних костюмах і кисневих масках на висоті 7620 метрів. Готуючись до рекорду, Беар відпрацював 200 парашутних стрибків.

Втім, Гріллс вже бував і вище, коли сходив на Еверест, а тому на всіх фотографіях з келихом шампанського виглядає

вкрай спокійним.

Подвиг № 3: Перетин Північної Атлантики на човні

У 2003 році Беар Гріллс в команді з п'яти чоловік, серед яких був його друг дитинства і компаньйон з підкорення Евересту, перетнув Північну Атлантику на відкритому надувному човні без сторонньої допомоги.

Їх маршрут від канадського міста Галіфакса до містечка Джон О'гроатс в Шотландії пролягав через найпідступніші місця океану, включаючи бурхливі води данської протоки і моря Лабрадор.

Незважаючи на восьмибальні шторму, зустрічі з айсбергами і жахливе переохолодження, що супроводжувало переміщення у відкритому човні, вся команда в цілості й схоронності дісталася до пункту призначення.

Про цей жахливий досвід він написав книгу " Facing the frozen ocean»("зустріч з крижаним океаном").

Подвиг № 4: перехід арктичної річки голяка

До речі про холод: його Беар Гріллс теж не боїться. Одного разу, щоб довести, що навіть в Арктиці можна вижити, телеведучий перейшов крижану річку голяка заради свого шоу «вижити за всяку ціну».

Гріллс робив це оголеним, щоб зберегти сухий свій єдиний одяг, покликаний захистити його від ще більшого холоду поза річкою.

Відморожені кінцівки, страшний біль у зведених від холоду ногах і щомиті ризик зупинки серця стали гідною розплатою за те, що раніше в цьому ж епізоді Гріллс прирізав ні в чому не винного північного оленя одним зі своїх гігантських ножів.

Подвиг № 5: на парамоторі над Гімалаями

Є тільки одна річ у світі, що Беар Гріллс любить більше сечі, неїстівних комах і ножів: парамотори. Він не раз здійснював ризиковані і рекордні перельоти.

Один з них-проліт над Еверестом. Спочатку Гріллс планував пролетіти над самою горою, але китайські військові не дали мандрівникові схвалення, і довелося обмежитися південною стороною гори.

Гріллс піднявся на висоту 8991 метр, що було на 3048 вище попереднього рекорду, витерпівши сильний вітер, холод і недолік кисню. Фільм про цей подвиг показали на каналі Discovery.

Подвиг № 6: спуск в жерло діючого вулкана

Коли Гріллсу не холодно, йому дуже жарко. Складно уявити, кому, крім телеведучого, прийде в голову виживати в жерлі діючого вулкана в оточенні отруйних газів.

Тим не менш, він зробив це: під час експедиції в Гватемалу Гріллс спустився з рухомого вертольота прямо в розпечене пекло, прихопивши з собою оператора. Напевно, ні пілот, ні камерамен більше з цим товаришем не працювали.

Подвиг № 7: на човні від Атлантики до Тихого океану

Цей 4000-кілометровий марш по трьох океанах Беар Гріллс затіяв для того, щоб привернути увагу всього світу до проблеми глобального потепління і танення льодовиків.

Плавання на жорстких надувних човнах через Північно-Західний прохід з Атлантики в Тихий океан проходило в команді з 5 компаньйонів, які разом пройшли по крижаних водах Північного Льодовитого океану.

На одному з островів, загублених в протоці Веллінгтон, де екіпаж ночував, були знайдені останки моряків, які зазнали корабельної аварії, і сліди гігантського багаття, який так і не допоміг залучити до тих, що зазнають лиха хоч одне судно.

Подвиг № 8: експедиція навколо Британських островів

У далекому 2000-му році Беар Гріллс обігнув Британські острови за 30 днів з командою, що переміщалася на човнах і гідроциклах, щоб зібрати кошти для Королівського Національного інституту порятунку на водах.

ДО РЕЧІ, Гріллс постійно займається благодійністю: віддає гроші у фонди захисту дикої природи, дітям-сиротам і жертвам серйозних спортивних травм.

Подвиг № 9: найдовше падіння в аеротрубі

Уявіть собі вільне падіння довжиною в півтори години без можливості контролювати своє переміщення в просторі, випити води або сходити в туалет.

Беар Гріллс з двома друзями провели 1 годину 36 хвилин у вертикальній аеротрубі, щоб побити попередній рекорд на кілька десятків секунд.

Примітно, що один з скайдайверів, який був компаньйоном Гріллса по подвигу, позбавлений обох ніг нижче коліна.

Подвиг № 10: виживання на плоту в Тихому океані

В одному зі своїх епізодів Беар Гріллс описував, як це — вижити після корабельної аварії в Тихому океані.

Найстрашніший ворог того, хто залишився у відкритому морі, — це зневоднення. На борту "судна" Гріллса була тільки протухла вода, якою було легко отруїтися.

Втім, Гріллс не розгубився і зробив собі клізму з тієї самої води, щоб кишечник ввібрав цілющу вологу, — і тим самим уникнув зневоднення. Це всього лише десятий подвиг, так що неважко здогадатися, чи вижив телеведучий після отруйної процедури.

Мабуть, книгу Алена Бомбара, який пив солону воду і сік з риб, перетинаючи Атлантику, Гріллс не читав. Ну, або йому просто хотілося зробити щось дуже бридке…

Подвиг № 11: на парамоторі навколо водоспаду Анхель

Беар Гріллс любить все, що носить титули "найбільший», «великий»або "непрохідний". Можливо, саме тому він не зміг обійти стороною найвищий водоспад світу Анхель (1054 метра) у Венесуелі.

Гріллс облетів його на своєму найулюбленішому повітроплавному засобі — парамоторе, окинувши прагнуть вниз потоки білої води царственим поглядом. На жаль, хороших фото-і відеорепортажів з тієї поїздки не збереглося.

Подвиг № 12: сон в туше верблюда

Беар Гріллс не був би собою, якби періодично не творив таку чортівню, від якої навіть найвідданіші його шанувальники біжать повертати унітазу сніданок.

Втім, в історії Геракла теж були сумнівні епізоди! Так що пробачимо Гріллсу його любов до сечі і поглинання комах і згадаємо саму функціональну з його божевільних витівок.

Як відомо, кочові народи пустель нерідко стикаються з піщаними бурями. Шанс вижити один на один з безжальної стихією в цьому випадку прагне до нуля.

Але заповзятливі бербери додумалися до того, що укрити від бурі їх може єдиний друг і транспорт: корабель пустелі верблюд, в чиїх нутрощах в буквальному сенсі слова можна знайти укриття.

Беар Гріллс не забув випатрати тушу верблюда і залізти в неї, попередньо скуштувавши тухлого м'яса. Зате, запевнив він, кожен глядач його програми після такої інструкції зміг би вижити в безлюдній Сахарі!

І нехай заздрісники Беара називають його кумиром лісових вижівальщіков і диванних коммандос: ми напевно знаємо, що в історії залишиться тільки той, хто не дбав про свою репутацію і робив те, що йому до душі, нехай навіть часом це мало на увазі поїдання гігантських личинок! До речі, у самого ексцентричного мандрівника є відмінний шанс залишитися в історії в прямому сенсі слова: якщо на землі трапиться серйозна техногенна катастрофа, виживуть тільки щури... і Беар Гріллс.

Написати коментар